Czyste środowisko pracy w produkcji spożywczym jest decydujące dla bezpieczeństwa wytwarzanej żywności. Proces czyszczenia, czyli higiena w przemyśle spożywczym, pozwala wyeliminować drobnoustroje, wirusy, alergeny i obejmuje szereg procesów związanych z produkcją.
W uproszczeniu bezpieczeństwo żywności to ogół warunków, które muszą być spełnione oraz działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić zdrowie konsumentom tej żywności – mówi Maria Kröner, menadżer produktu z działającej w ramach Grupy Impel spółki Climbex.
Dobór odpowiedniej metody czyszczenia i jej częstotliwość są szczególnie ważne przy realizacji usług utrzymania higieny w branży spożywczej. Trzeba uwzględnić różną specyfikę zakładów np. przemysłu mięsnego, zbożowego, cukierniczego, przetwórstwa owoców i warzyw, czy też produkcji mleka. Każda z nich wymaga innej technologii usuwania zanieczyszczeń stałych i mikrobiologicznych, ale musi być tak samo skuteczna.
Dobór odpowiedniego środka chemicznego, ale też jego stężenia, temperatury wody, a nawet jej ciśnienia ma kluczowe znaczenie dla powodzenia procesu higienizacji – dodaje Agata Socha, dyrektor operacyjny produktu Food Hygiene w spółce Climbex.
- Jak zapewnić bezpieczne środowisko produkcji żywności?
- Jaką metodę higieny wybrać?
- Jak dopasować sposób higienizacji do specyfiki zakładu?
- Jak optymalnie dobrać parametry i częstotliwość czyszczenia?
- Jak powinien wyglądać plan higieny w zakładzie i kto za niego odpowiada?
- Jakie rygory i obostrzenia są konieczne dla pracowników?
Odpowiedź na te pytania znajdziesz w publikacji naszych ekspertów. Artykuł „Różne metody, jeden cel. Higiena w przemyśle spożywczym – od przemysłu mięsnego po piekarnictwo i cukiernictwo” na portalu branżowym.
Zapraszamy do lektury💪.