Bezpieczeństwo w przemyśle spożywczym obejmuje wiele aspektów. Przede wszystkim istotna jest czystość środowiska produkcyjnego i wysokie normy sanitarne zakładu. Równie ważne jest bezpieczeństwo innych procesów w przemyśle spożwyczym, jak na przykład magazynowanie i transport żywności, czy nawet system ochrony zakładu. Co istotne każdy element produkcji spożywczej – od momentu jej wytwarzania aż po dostarczenie do odbiorcy końcowego – musi być dobrze zaplanowany i zrealizowany. A przede wszystkim zapewnić bezpieczne środowisko żywności.
O tym jak te zadania prawidłowo przeprowadzić mówią nasi eksperci – Katarzyna Jerzak, dyrektor segmentu spożywczego oraz Zbigniew Florczuk i Maria Kröner – menedżerowie ze spółki Climbex, która zapewnia utrzymanie higieny. Materiał ukazał się w kwietniowym numerze „Rzeźnik polski”.
Co znajdziesz w publikacji?
Eksperci Grupy Impel na kilku zadaniach realizowanych dla zakładów przemysłu spożywczego prezentują możliwy i często realizowany zakres współpracy. Wskazują też newralgiczne punkty, w których wsparcie partnera pozwala zachować bezpieczeństwo zakładu i zminimalizować skutki wystąpienia sytuacji niepożądanych.
Ciągłość produkcji, bezpieczeństwo żywności, utrzymanie prawidłowego stanu sanitarno-epidemiologicznego, doskonalenie obsługiwanych procesów – tak główne zadania partnera określają nasi eksperci. I chętnie opowiadają o dotychczasowych doświadczeniach.
- Jak na co dzień wspierać bezpieczeństwo zakładów spożywczych?
- Jak kontrolować jakość wysokich norm sanitarnych?
- Jakie są dobre praktyki utrzymania higieny w przemyśle spożywczym?
- W jaki sposób i kiedy można optymalizować procesy związane z utrzymaniem higieny?
- Jakie korzyści zapewnia zewnętrzny partner?
Zapraszamy do lektury.
Pełny tekst artykułu dostępny jest w kwietniowym wydaniu magazynu „Rzeźnik polski” i w wersji online.