Kontrola jakości żywności to kluczowy aspekt działalności dla branży spożywczej. Przedsiębiorcy muszą dbać o zachowanie wysokich norm sanitarnych, aby zapewnić bezpieczeństwo produktów i chronić zdrowie konsumentów. Dlatego też niezwykle istotnymi kwestiami są te związane z dodatkami do żywności i zanieczyszczeniami, jakie w niej mogą się pojawić.
Zapraszamy do udziału w konferencji online „Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców”, w której weźmie udział nasz ekspert – Zbigniew Florczuk z należącej do Grupy Impel spółki Climbex. Nasz ekspert wystąpi z prelekcją Zarządzanie procesem higieny w przemyśle spożywczym. Jak stworzyć i utrzymać bezpieczne środowisko produkcji żywności?.
Zbigniew Florczuk od lat specjalizuje się w obsłudze branży spożywczej. Doradza firmom z w optymalnym skonfigurowaniu procesu zapewnienia higieny w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności. Podczas prelekcji opowie, czym jest bezpieczne środowisko produkcji żywności i jakie są warunki wejściowe na etapie projektowania. Omówi aspekty zarządcze procesu utrzymania higieny w powiązaniu z innymi procesami produkcji żywności. Uczestnicy dowiedzą się też, jak właściwie dobrać środki chemiczne, aby osiągnąć zamierzony i powtarzalny efekt bezpiecznego środowiska produkcji żywności.
Ekspert zwróci uwagę na inne, równie ważne aspekty utrzymania wysokich norm sanitarnych przy produkcji i przetwarzaniu żywności. Mowa o monitorowaniu procesu higieny i analizowaniu danych celem zwiększenia efektywności, poprawy jakość i redukcji kosztów produkcji.
Konferencja Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców adresowana jest do przedstawicieli branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym – zarówno do pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, jak i technologów oraz działów prawnych.
Pozostałe tematy wystąpień to:
- Stosowanie dodatków i aromatów w środkach spożywczych – Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB
- Metody analiz laboratoryjnych dodatków do żywności: przegląd wybranych technik badawczych – dr inż. Romualda Dolinska, Sillker Polska Sp. z o.o.
- Wymagania prawne z zakresu zanieczyszczeń środków spożywczych – Andrzej Starski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
Moderatorką konferencji będzie Dorota Kozłowska z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców, która jest organizatorem wydarzenia wraz z kwartalnikiem Food Lex.
Konferencja odbędzie się w formule online 22 października w godzinach 9:00-14:30.
Zapraszamy do rejestracji i udziału!